Haemme nyt!

Lippukunnassa on monenlaisia pestejä, joissa tarvitaan aktiivisia nuoria ja aikuisia. Olemme keränneet tälle sivulle tiedot niistä tehtävistä, joihin kaipaamme eniten apuja. Näiden lisäksi apuja kaivataan myös pienemmissä tehtävissä, kuten erilaisissa talkoissa, retkillä ja leireillä.


Voit itse määritellä kuinka paljon tahdot antaa aikaasi partiolle ja mitä haluat partiossa tehdä.

Kaikkiin tehtäviin eli pesteihin on tarjolla koulutusta Hämeen Partiopiirin, Suomen Partiolaisten tai lippukunnan toimesta. Koulutuksia järjestetään erilaisissa muodoissa, muun muassa etäkoulutuksina. Lippukunta maksaa kaikki pesteissä toimivien jäsenten koulutuksen.

Lisätietoa pesteistä voi kysyä ohjelmajohtaja Veera Viilomaalta: 044 3180 291 tai

veera.viilomaa(at)gmail.com

Apujohtajia sudenpentulaumaan ja seikkailijavartioon

Kiinnostaako johtajatehtävät, mutta oma ryhmää ei ole mahdollista ottaa? Siinä tapauksessa hyvä mahdollisuus on toimia apujohtajana tai johtajakaverina ryhmän varsinaiselle johtajalle. Osallistua voit oman aikataulun ja mahdollisuuksiesi mukaan. Pesti voidaan räätälöidä juuri sinulle sopivaksi.

Sudenpentulauma Oravat sekä seikkailijavartiot Sopulit ja Mursut ottavat mielellään sinut avuksi.

Kiinnostuitko? Ilmianna itsesi tai kaverisi ohjelmajohtaja Veeralle.

Sampo - seikkailijajohtaja

Sampo on seikkailijajoukkueen johtaja. Seikkailijat ovat 10-12-vuotiaita partiolaisia ja seikkailijajoukkueessa on sekä tyttöjä että poikia.

Sampo mahdollistaa seikkailijajoukkueen toiminnan käytännössä ja toimii yhtenä lapsen kasvattajista. Sampo suunnittelee ja toteuttaa säännöllisesti viikkokokouksia ja retkiä. Lisäksi hän osallistuu joukkueen kanssa leireille, kilpailuihin ja muihin tapahtumiin.

Sammon vastuulla on suunnitella ja johtaa seikkailijajoukkueen toimintaa siten, että se on partio-ohjelman mukaista, jolloin siinä käytetään partiomenetelmän kaikkia elementtejä ja sen avulla saavutetaan seikkailijoiden kasvatustavoitteet.

Myös sampona voi toimia yksi, kaksin tai kaveriporukan kanssa. Tällöin tehtäviä ja vastuita voi helposti jakaa ja viikoittaisten kokousten vetovastuun voi jakaa.

Lisää seikkailijoista ja sammon tehtävistä voit lukea täältä.

Kiinnostuitko? Ilmianna itsesi tai kaverisi ohjelmajohtaja Veeralle.

Tarpojaluotsi

Tarpojaluotsin tehtävänä on tarpojavartion luotsaamisen lisäksi ohjata ja tukea samoajaikäkäistä (15-17-vuotiasta) nuorta johtajaa tehtävässään. Samoajaikäisten vartionjohtajien kanssa muodostat työparin, jonka toisena osapuolena sinun tehtäväsi on kannustaa ja innostaa vartionjohtajaa antaen kuitenkin hänelle ja vartiolle tilaa. Tarpojaluotsina saat olla reilusti aikuinen. Sinuun tarpojat ja vartionjohtajat saavat tukeutua, ja sinä saat tukea heitä. On aikoja, jolloin saat tarttua puikkoihin, jos sille on tarvetta. Toisaalta on myös aikoja, kun saat siirtyä sivuun ja antaa vartion touhuta keskenään.

Lisää luotsin tehtävästä voi lukea täältä.

Kiinnostuitko? Ilmianna itsesi tai kaverisi ohjelmajohtaja Veeralle.

Akela - sudenpentujohtaja

Akela on sudenpentulauman johtaja. Ryhmän toiminnan suunnittelu ja toteutus sekä sudenpentujen turvallisuus toiminnan aikana ovat akelan vastuulla. Akelan tehtävänä on järjestää lauman toiminta partio-ohjelman mukaisesti, varmistaa partiomenetelmän toteutuminen sekä sudenpentujen kasvatustavoitteiden saavuttaminen. Aikuinen vastaa siis käytännön toiminnasta ja järjestelyistä, mutta hän toimii myös yhtenä kasvattajana sudenpentujen elämässä antaen eväitä muun muassa ryhmätyö- ja partiotaitoihin.

Laumanjohtajana voi toimia yksin, kaksin tai useammankin henkilön kanssa. Tällöin tehtäviä ja vastuita voi helposti jakaa ja viikoittaisten kokousten vetovastuun voi jakaa.

Lisää sudenpennuista ja akelan tehtävistä voit lukea täältä.

Kiinnostuitko? Ilmianna itsesi tai kaverisi ohjelmajohtaja Veeralle

Tarpojavartionjohtaja syksyksi 2022 - pesti täytetty

Yleensä tarpojavartion johtajana toimii samoajaikäinen nuori. Johtajana voi toimia myös aikuinen. Vartionjohtaja suunnittelee ja johtaa viikkotoimintaa.

Vartionjohtajan tehtävänä on
 • suunnitella vartion toimintaa luotsin avustuksella ja tarpojien ajatuksia kuunnellen
 • toteuttaa vartion viikkotoiminta luotsin kanssa sovitulla tavalla
 • toteuttaa sovitut tehtävät retkillä ja KITTissä
 • kouluttautua tehtävään
 • vastata toiminnan turvallisuudesta luotsin tuella
 • innostaa vartion jäseniä osallistumaan retkille, leireille ja muihin partiotapahtumiin ja osallistua niihin myös itse
 • sitoutua tehtävään sovituksi ajaksi
 • varata riittävästi aikaa vartionjohtajan tehtävän hoitamiseen
 • huolehtia omalta osaltaan yhteydenpidosta tarpojien ja näiden vanhempien kanssa sekä luotsin kanssa
 • raportoida vartion toiminnasta lippukunnan käytäntöjen mukaisesti, esimerkiksi vuosiselosteen, toimintakertomuksen tai retkiraportin muodossa
 • toimia esimerkkinä, kaverina ja luotettuna ihmisenä vartiolle

Tarpoja on 12–15-vuotias nuori. Tarpojaohjelma korostaa oman vartion yhteishenkeä.

Vartion yhteishenkeen kuuluvat myös vartion omat jutut: oma huuto, viiri ja yhteisesti muodostetut säännöt, joita tarkistetaan jokaisen tarpon alussa.

Kiinnostuitko? Ilmianna itsesi tai kaverisi ohjelmajohtaja Veeralle.